Talvea etsimässä

Talvea ei ollut näkynyt eikä kuulunut Etelä-Suomeen, joten päätimme joulun jälkeen lähteä etsimään talvea pohjoiseen ja sieltähän se toden totta löytyikin. Ajelimme Jyväskylän ja Oulun kautta kohti Ranuaa. Ensimmäinen yöpyminen tapahtui Tupoksen ABC:n matkaparkissa. Voimme suositella reitin varrelle osuvia matkaparkkeja lämpimästi silloin, kun tarkoituksena on taittaa taivalta. Ovat käteviä, edullisia ja aikaa ei kulu hukkaan leirintäalueita etsiessä.

Seuraavana aamuna kohti Ranuaa ja siellä olevaa eläinpuistoa. Vaikka Oulun korkeudella talvi vasta antoi ensimerkkejä itsestään, niin Ranualla oli täysi talvi ja lunta enemmän kuin tarpeeksi. Eläinpuiston vierestä – kävelymatkan päästä – löytyy leirintäalue, jonne ajoimme auton parkkiin. Leirintäalueelta löytyy siistit vessat ja saunat ynnä muu tarpeellinen. Ainakin talvella, hämärässä ja usvassa eläinpuisto oli lähes taianomainen. Ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka! Vaikka ravintolat ja matkamuistokaupat olivat tupaten täynnä, on eläinpuisto niin laaja että siellä eivät ruuhkat tuntuneet. Metsän keskellä sijaitsevassa puistossa meni kolme tuntia helposti ja lapsetkin jaksoivat ihmetellä luontoa ja eläimiä koko sen ajan. Jääkarhut olivat suosikkeja, mutta pöllöt tulivat hyvinä kakkosina 🙂 Kannattaa tehdä ruuat autossa, koska vaikka itse eläinpuisto on ihan kohtuuhintainen, ovat ravintoloissa tarjottavat ruuat ryöstöhinnoissa.

Ranuan eläinpuiston leirintäalueella. Takana näkyvässä huoltorakennuksessa on saunat, vessat ja keittiö.

Hyvin nukutun yön jälkeen jatkoimme matkaa kohti Yllästä, jossa oli tarkoitus yöpyä hieman pidempään ja ottaa uusi vuosi vastaan. Matka meni hyvin ja autossa olleilla kitkarenkailla pärjäsi mukavasti. Yövyimme Ylläksen Sport Resortissa leirintäalueella, joka sijaitsee aivan rinteiden alaosassa. Sekä ladut, että rinteet sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä. Karavaanareille oli isot saunat käytössä ja lisäksi oma kota, jossa oli mukava paistaa makkaraa.

Ylläksellä yövyttiin rinteiden alla.

Ilmat sahasivat nollakelin ja -15 asteen välillä. Autossa tarkeni hienosti, eikä vedontuntua ollut. Todellinen talvitesti on siis tehty ja uutta matkaa jo suunnitellaan. 2 aikuista ja 3 lasta selvisi hienosti, vaikka talvella tietysti joutuu varomaan erilailla, ettei auto kastu esim. kengistä tulevasta lumesta jne. Revontulia ei osunut matkan aikana ihailtavaksi, mutta kaikenkaikkiaan positiivinen kokemus, eikä varmasti jää viimeiseksi lapinreissuksi talvisaikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *